Nieuwsberichten

Broccolipatent ingetrokken

Het Broccolipatent van Monsanto is ingetrokken door het Europese Octrooibureau. Deze intrekking is in lijn met richtlijn 98/44/EG van het Europees Parlement en de Commissie over de rechtsbescherming van biotechnologische uitvindingen.

De oppositiedivisie van het Europese Octrooibureau (EPO) heeft op 30-10-2018 besloten het octrooi EP 1 597 965 B1 - "Broccoli type adapted for ease of harvest" in te trekken.

Een basis voor dit besluit van de oppositiedivisie is Regel 28(2) EPC zoals deze op 1 Juli 2017 in werking is getreden. Deze regel stelt dat "European patents shall not be granted in respect of plants or animals exclusively obtained by means of an essentially biological process.". De aanpassing van regel 28(2) EPC is ingevoerd nadat de Europese Commissie in de “Notitie op de richtlijn 98/44/EG van het Europees parlement en de Raad van 6 juli 1998 betreffende de rechtsbescherming van biotechnologische uitvindingen” feitelijk eerdere besluiten van de Enlarged Board of Appeal van het EPO om broccoli- en tomaatoctrooien te handhaven (Enlarged Board of Appeal decisions G 2/12 (tomatoes ii) en G 2/13 (broccoli ii)) terugdraaide.

De oppositiedivisie heeft geoordeeld dat de planten in het octrooi van Seminis Vegetable Seeds Inc. (onderdeel van Monsanto), onder andere op basis van de methodologische beschrijvingen in het patent, exclusief verkregen zijn via de in wezen biologische processen van kruising en selectie.

Het octrooi is ingetrokken onder Artikel 101(3)(b) EPC. Seminis Vegetable Seeds Inc. kan in beroep gaan tegen dit besluit van de oppositiedivisie.

 

Voor verdere informatie betreffende dit nieuwsitem verwijzen wij u graag naar: http://www.tellerreport.com/business/--european-patent-office-withdraws-patent-on-bred-monsanto-broccoli-.HJxhetdlaQ.html

Interesse in meer nieuws van EDP Patent Attorneys? Volg ons up LinkedIn om altijd onze laatste updates te ontvangen.