Nieuwsberichten

EU-verbod op Halogeenlampen per 1 september 2018

Ledlampen staan klaar om een verlichtende en groenere toekomst te bieden aan Europa.

De lagere energiebehoeften van LEDs beloven een kleinere energierekening voor alle consumenten alsmede een gereduceerde CO2-uitstoot voor ons milieu.

Per 1 september 2018 is het winkels in de EU niet langer toegestaan om de energetisch inefficiënte halogeenlampen in te slaan, een maatregel ten gunste van ledlampen (“light-emitting diodes”). De Lidstaten van de EU hadden oorspronkelijk al in 2009 besloten om vanaf 1 september 2016 een verbod te plaatsen op halogeenlampen. Echter, op 17 april 2015 besloten de lidstaten dat het te vroeg was om de stekker definitief uit halogeenlampen te trekken vanwege de behoefte voor verdere ledlampontwikkelingen, in het bijzonder gerelateerd aan de hoge prijzen voor consumenten. Alhoewel het verbod voor een deel van de ledlampen al van kracht is gegaan op 1 september 2016, werd  het verbod op een deel van de veelgebruikte ledlampen destijds uitgesteld tot 1 september 2018.

Het zojuist in kracht getreden verbod betreft specifiek niet-directionele halogeenlampen, inclusief de typische peertjes en de kaarsvormige lampen. Echter, enkele gespecialiseerde halogeenlampensoorten, zoals degenen die gebruikt worden bij hoge temperaturen, blijven buiten schot bij dit verbod aangezien er nog geen geschikte alternatieven zijn.

Op de korte termijn zal het verbod leiden tot een lichte toename in kosten voor de consument aangezien de huidige ledlampen duurder zijn in aanschaf dan halogeenlampen. Echter, op de lange termijn brengen ledlampen een forse lastenverlichting voor de consument doordat:

  • Ledlampen jaren langer meegaan dan halogeenlampen, uiteindelijk resulterend in lagere vervangingskosten.
  • Ledlampen tot wel tien keer minder elektriciteit verbruiken dan halogeenlampen met dezelfde helderheid.

Bij EDP Patent Attorneys juichen wij de beweging naar nieuwere technologie voor een verlichtende en groenere toekomst toe.

Wij kijken er naar uit om onze klanten te blijven voorzien van IP-ondersteuning om onze bijdrage te leveren in duurzame innovatie; van oorspronkelijk idee naar een product met impact.

 

Voor verdere informatie betreffende dit nieuwsitem verwijzen wij u graag naar: https://ec.europa.eu/energy/en/news/phase-out-inefficient-lamps-postponed-1-september-2018

Interesse in meer nieuws van EDP Patent Attorneys? Volg ons up LinkedIn om altijd onze laatste updates te ontvangen.